Дядовден отпразнуваха вчера в русенското село Черешово. Най-малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи да се включат в уникалното за страната честване, което води началото си отпреди 67 години. Селото с едва 85 жители е единственото място в България, където се празнува Дядовден.
Тази година титлата „Дядо“ бе присъдена на 66-годишния Валентин Петров - млад пенсионер, дядо на двама внуци и една внучка, който след пенсионирането си в Русе се е върнал в родното Черешово.
Шествието с новия Дядо по традиция се отправи от дома му към селската чешма. За поредна година шеговити плакати напомняха, че „Това, което дядо знае, баба не знае“ и „След Бабинден - днес е моят ден!“.
Вдигнат на ръце, Валентин Петров, беше занесен до коритото на селската чешма, за да бъде окъпан за здраве. Там областният управител на Русе Данаил Ковачев му подари хавлия. След това шествието пое към централния площад, където Дядото беше посрещнат с хляб и сол, а всички се хванаха на дълго хоро.
Сред гостите беше и кметът на Сливо поле Валентин Атанасов, който поздрави празнуващите и увери, че общинската подкрепа за културата и опазването на местните обичаи ще продължи.
Празникът продължи с почерпка, която приключва за всеки, който не може три пъти без грешка да се справи със скороговорката „Сухо шише се суши на шосе“.
Празникът е измислен от Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешили на жените да се включват.