Община Русе се готви да придобие по давност дела на малките собственици в сградата на Застрахователно дружество „България“ (известна и като Старата полиция). Това би позволили най-после да й бъде извършен ремонт и тя отново да влезе в експлоатация, за което вече има заявка. Някогашната достолепна сграда на „Александровска“, която е паметник на културата, от много години е скрита зад пана и е в окаяно състояние.
„Ще възстановим емблематичните за Русе сгради на Застрахователно дружество „България“ (Старата полиция), хотел „Балкан“...“, пише в в управленската програма на кмета Пенчо Милков за мандат 2023-2027 г., която той ще представи на общинските съветници. „Утро“ поиска разяснения, за да разбере как е решен изключително сложният казус със собствеността, за да може въпросът да се придвижи напред. И стана ясно, че Общината е сменила подхода си за решаване на проблема, като има да бъде извървян още доста път.
Общината притежава 68.14764% идеални части от сградата. 29,34206% ид. части са на търговски дружества и еднолични търговци, а 2,5103% са на дребни акционери и техни наследници. За да се започне работа по сградата е нужно съгласието на всички тях, а някои са в неизвестност и не могат да бъдат издирени.
През 2021 г. бе съобщено, че Общината готви дело за делба на многострадалната сграда, така че Общината и другият голям собственик (фирма на Магдалена Кутинчева), да изплатят тези 2,5103% на собствениците им. Това обаче се е оказало невъзможно. Има абсолютно неизвестни бивши акционери (респ. техни наследници) от застрахователното дружество „България“ АД, които са придобили съответни идеални части от правото на собственост спрямо имота и сградите по реституция, има и такива бивши акционери, чиито наследници не могат да бъдат определени с точност, поради разминавания в записванията на имената в различните регистри и съставяни списъци. Като бивши акционери в застрахователно дружество „България“ АД, съществувало до 1946 г., са посочени и две юридически лица, спрямо които не могат да бъдат издирени всички бивши акционери, респ. съдружници. Всичко изложено препятства възможността за определяне на пълния кръг от съсобственици спрямо имота и сградите, включително и през призмата на настъпилата реституция, което би опорочило евентуалната съдебна делба до степен на нищожност.
По тези причини Община Русе се е отказала от този вариант и е поела по другия възможен път - придобиването на въпросните 2,5103% на незаинтересованите собственици по давност. Със заповед от 12.04.2022 г., издадена от кмета Пенчо Милков, Община Русе е завладяла останалите 2,5103% ид. части с намерение за своене и за придобиването им след упражняване на давностно владение. Според чл. 79, ал. 1 от Закона за собствеността правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години или ако владението е добросъвестно - на 5 години. И докато сроковете текат, съществува риск някой собственик да се появи отнякъде и да предяви претенции за дела си. Което е много вероятно ако сградата бъде възстановена. Към настоящия момент все още няма одобрени проекти за ремонт.