„Чувствам голямо унижение, чувствам се потисната, просто защото това нещо може да повлияе много на моето бъдеще. Затова искам такива хора да могат да бъдат разкрити, за да спрат да си позволяват да нанасят такива щети на психиката на хората. Това може да бъде много разрушаващо, буквално заличаващо един човек“. Така 27-годишният модел от Русе Камелия Ангелова коментира пошлото посегателство срещу нея с фалшиви голи снимки, разпространени в група в Телеграм. Тъй наречените дийп фейкове са направени с изкуствен интелект и са фалшификати, но това не намалява нанесените от тях травми и вреди.
Кошмарът на Камелия започва преди седмица - на 8 януари. Около 15 часа непознат се свързва с нея в социалната мрежа и й съобщава, че в Телеграм са публикувани нейни голи снимки. Младата жена знае, че няма такива снимки и му казва, че вероятно е объркал човека, но в отговор получава кадрите, пуснати от анонимен профил в група, която според нея е създадена за размяна на порнографски материали.
„Беше шок, наистина голям шок! Въобще не съм очаквала, че може нещо подобно да ми се случи. Нямам никакви пререкания с никого, не съм заплашвана“, казва Камелия.
Тя веднага се свързва със свой познат полицай и следва съвета му - да подаде жалба в Районна прокуратура.
Използвани са нейни снимки които тя самата е публикувала в интернет, но от които с помощта на изкуствен интелект са премахнати дрехите и кадрите са оформени според въображението на софтуера.
„Искам да защитя освен себе си много момичета, които може да бъдат жертва като мен. Такива случаи освен психически могат да нанесат и физически травми... Има доста ревниви мъже, които, ако попаднат на подобна снимка на приятелката или съпругата си, са склонни наистина да бъдат много жестоки“, казва Мис Топ лице на Русе 2021 година. И допълва нещо, което все по-често и по-болезнено ще осъзнаваме - „Изкуственият интелект, ако се намеси, може да направи всичко. той освен своите ползи явно си има и своите отрицателни страни, особено ако е попаднал в погрешните ръце“.