Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще изслуша днес министрите на регионалното развитие и на енергетиката Андрей Цеков и Румен Радев, както и изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев по повод реакцията на кметовете на Русе и Стара Загора Пенчо Милков и Живко Тодоров, които публично оспориха направеното класиране на сградите за саниране и поискаха то да бъде преразгледано. На същото мнение са и кметовете на Смолян и Димитровград Николай Мелемов и Иво Димов.
Пенчо Милков и Живко Тодоров ще присъстват на днешното изслушване в парламента.
В края на миналата седмица Пенчо Милков изпрати становище до регионалния министър. В него той изрази своите възражения относно обявеното класиране на жилищни сгради по процедурата по Националния план за възстановяване и устойчивост, като настоя за неговото преразглеждане. Според Милков отново се наблюдава фаворизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната. В писмото си кметът настоя да бъде извършена независима проверка на обследванията за енергийна ефективност на всички сгради, получили над 115 точки.
Изявление в същия дух направи и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него много от направените технически обследвания на сградите са фалшиви, като Камарата на енергийните одитори беше в готовност за протест с искане за отмяна на утвърденото вече класиране.