Футболистите на „Дунав“ ще се съберат днес от 14 часа за първа тренировка на базата в „Здравец“, но по-важното е кои ще са играчите, които ще пристигнат на проби.
Едно от имената, известно засега само на „Утро“, звучи като сензация. Става въпрос за нидерландеца Йерун Луму, който игра през 2014 година за „Лудогорец“. С екипа на „орлите“ нападателят записа 11 мача с 1 гол.
28-годишният флангови нападател дебютира на 16 години в мъжкия футбол за родния си клуб „Вилем II“. После пристига в Разград, а следващия сезон се завръща в родината си като футболист на „Хееренвеен“. Последният му отбор, все в рамките на 2014 година, е друг нидерлански тим - „Дордрехт“. Нататък има мачове за втородивизионния „Арука“.
Оттогава следите му се губят, новините за него почти отсъстват, известно е само, че получил контузия. Къде и как - не е ясно. Затова ще мине през проби в „Дунав“.
„Ако главата ме слушаше, сега щях да съм играч на „Ливърпул“, казва Луму преди няколко години в интервю за медия от родината си.
По спомени, които имаме, Луме беше много бързо, технично и напористо крило. Едва ли е във формата от периода си в „Лудогорец“, но ако подпише с „Дунав“, ще е една от трансферните изненади в българския футбол.
Вторият чужденец на проби ще е французинът Луис Пахама. Новините за него са, че е на 30 години и че е централен нападател с височина от 180 сантиметра. Започва кариерата си през 2012 година в „Монако II“, минава през редица слабо познати френски клубове, като последният му отбор /до ноември 2023-а/ отново е тимът на „монегаските“.
За съжаление в сайтове за трансфери срещу името му в табличката за реализирани голове стои нула. Затова е и логично също да бъде на проби.
В заниманието днес ще се включи и юношата на „Лудогорец“ Александър Ганчев. Роденият на 9 юли 2001 година централен защитник няма мачове за първия отбор на „Лудогорец“.