Петима смелчаци скочиха в Черни Лом за първото спасяване на кръста в Кошов. Най-бърз и съобразителен беше 21-годишният Божидар Данев, който ще остане в историята на селото като победител в първия богоявленски ритуал.
Празничният Йордановден започна с водосвет, отслужен от протойерей Николай Симеонов в храма „Св. Архангел Михаил“. 150-годишната църква се изпълни с много хора от селото и гости, които бяха поръсени за здраве от отеца, който освети и шест икони, дар за вярващите от Ирена и Пламен Калинови.
Дълга върволица от хора и леки коли се отправи към края на селото, за да съпреживее организирания за пръв път от кметството на селото вадене на кръста. След успеха Божидар и останалите четирима млади мъже изиграха едно хоро в Черни Лом с българското знаме. Така в Кошов се пренесе символично частица от Леденото хоро от Калофер - утвърден през последните трийсетина години ритуал.
Всички смелчаци бяха наградени от протойерей Николай с хавлиени кърпи и парична сума от арендатора  Йордан Данев. Подаръци за тях имаше и от кмета на село Кошов Михаил Маринов, Божидар Данев със специална парична премия. А след това множеството се хвана на хоро под съпровода на двамата музиканти Неделчо Колев и Пламен Димитров. Не беше подмината и почерпката с греяна ракия, домашно винце и сладки изкушения.

Красимир МАНЕВ