Системи за видеонаблюдение и броене на пътниците се инсталират в превозните средства на „Общински транспорт Русе“, съобщи изпълнителният директор на дружеството Александър Георгиев. Стереоскопични камери от последно поколение броят пътникопотока в реално време и дружеството получава информация на коя спирка по кое време колко пътници се качват и слизат.
Видеорегистратори вече са поставени на новите тролеи, последният от които е доставен в началото на декември. Целта е с тях да бъдат оборудвани всички автобуси и тролейбуси, като данните се използват за оптимизиране на транспортната схема.
От следващата година билетчето за градския транспорт ще може да се заплаща чрез мобилно приложение, обеща Георгиев. В момента се избира най-подходящият софтуер от близо 100, които са налични на пазара. Приложението ще предлага най-подходящия маршрут за достигане от една точка до друга с градския транспорт и ще напомня със сигнали къде да се слезе и на коя спирка коя линия да се изчака.
Вчера „Общински транспорт Русе“ и Община Русе отчетоха успешното приключване на мегапроекта за подобряване на въздуха чрез закупуване на електрически превозни средства. В рамките му дружеството придоби 20 нови електробуса и 15 нови тролейбуса, с което автопаркът му има вече 96 возила - сериозен ръст от наличните през 2019 г. 37 тролея. Дружеството е увеличило с 14% личния си състав от шофьори, но все още набира хора, за да поеме всички линии в града от частните превозвачи. Към момента в частни ръце все още са 9 линии, а досегашната практика показва, че преминаването им към обслужване от ОАТ-Русе води до значително изсветляване. При една от линиите, чието обслужване е сменено през май, разликата в отчетените брой пътници е 4 пъти, съобщи зам.-кметът Димитър Недев.
Въпреки че поемането на частните доскоро линии увеличава приходите на обществения превозвач, в близките години няма шанс той да започне да се самоиздържа и Общината ще продължи да дотира цената на автобусния билет. Разходите за подобряване комфорта на пътниците в новозакупените возила също растат, а предстои изграждането на собствено депо. По разчети от 2020 г. цената му е 28 млн. лева, а с поскъпването на всички материали оттогава цената му ще нарасне чувствително. Предвижда се новото депо да се захранва от фотоволтаици, които да покрият поне 2/3 от консумацията на ток от електробусите и тролейбусите.