Русенският бизнесмен Свилен Максимов и адвокатът му Андрей Желязков приключиха успешно съдебната си битка срещу „Енерго-Про“ и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), създавайки правен прецедент, който ще помогне за всякакви бъдещи дела срещу доставчици на електроенергия, които не успяват да доставят ток, отговарящ на нормативните изисквания.
При чести прекъсвания, токови удари, падове на напрежението законовата процедура изисква първо оплакване до дружеството, а при липса на реакция жалба в КЕВР. Именно там процедурата приключва, тъй като регулаторът обикновено застава на страната на фирмите и сагата приключва.
Създателят на „Нетуоркс“ обаче е от тези, които не оставят работата недовършена, а адвокатът му има опит в борбата с институциите. Те не за пръв път печелят дело срещу КЕВР, а преди време осъдиха и НАП за теча на данни от агенцията, за което Максимов искаше символично обезщетение от 1 лев.
През лятото на миналата година Максимов подава оплакване в „Електроразпределение Север“, че от няколко месеца напрежението в мрежата в негов имот пада под 200 волта, като достига дори до 190 волта, което може да доведе до повреда на някои електрически уреди. По негово искане за извършване на мониторинг на захранващото разпределение е направено замерване от служители на енергоразпределителното дружество. Резултатите от него са записани в протокол, като констатацията на дружеството е, че проблем с напрежението няма. Максимов отнася казуса до КЕВР, но комисията прекратява административното производството на основание същите тези изводи на ЕРП-то.
Този акт на КЕВР предприемачът оспорва в съда и на 15 декември Върховният административен съд решава окончателно делото в негова полза.
Според магистратите регулаторът е подходил формално към задълженията си по повод оплакването. Съгласно чл. 113, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за енергетиката операторите на електроразпределителните мрежи са длъжни да осигуряват надеждно, безопасно и ефективно функциониране на съответната електроразпределителна мрежа. Тяхно е задължението за предоставяне на равнопоставен достъп за пренос на електрическа енергия при спазване на изискванията за качество, посочва съдът. Затова връща преписката за ново разглеждане от КЕВР.
Решението означава, че регулаторът трябва да преразгледа становището си и да задължи електроразпределителното дружество да подава ток и напрежение според определените в нормативната уредба стандарти, поясни адвокат Желязков.
С него се създава прецедент, тъй като досега подобно дело не е имало. И ще отвори път за други искове, тъй като на много места по селата и не само има проблеми с тока и той често не отговаря на стандартите.