Силистренската фирма „Хидрострой България“ ЕООД, чието име нашумя преди три години по времето на епидемията от африканска чума по свинете, е един от кандидатите за почистване на два участъка от река Бели Лом, за което Община Ветово обяви обществена поръчка за над 2,3 млх. лева без ДДС. През 2020 г. дружеството получи без конкурс 600 000 лева за умъртвяване на прасетата в индустриален комплекс в село Брестак, Варненско. Тогава фирмата с едноличен собственик Велислав Христов беше с капитал от 2 лева и с адрес в апартамент на жилищен блок.
„Хидрострой България“ е вече с капитал 45 000 лева и кандидатства и по двете обособени позиции на обществената поръчка за почистване коритото на река Бели Лом при селата Кривня и Писанец. Конкуренти са й „Автомагистрали - Черно море“ и консорциум между „Епос Груп“ и „Ер Билд - Инженеринг“.
Както „Утро“ писа, с изпълнението на поръчката се цели премахването на една основните причини за излизане на водите на реката от коритото й - изключително голямата дървесна и храстовидна растителност по цялата й дължина и затлачването й. На много места тези затлачвания нарушават нормалното провеждане на речния отток при проливни дъждове.
Предвижда се изчистването на дървесна растителност и храсти по двата бряга на реката, изземване на тиня от коритото и почистването му с верижен багер. Коритото ще бъде удълбочено, а прилежащите откоси укрепени с габиони. изграждане на предпазни диги /при необходимост/. При необходимост в урбанизираната територия на село Кривня и Писанец ще бъдат изградени предпазни диги, които да обезопасят критичните участъци, вече заливани веднъж през 2007 г. В Писанец ще бъде съборена и отново изградена неудачно направена пасарелка.