Писмо до медиите във връзка с делото срещ брат му Илия Стоило изпрати вчера бвшият русенски депутат от БСП Георги Стоилов, за когото в политическите среди се говори, че ще се върне в обществения живот в Русе като зам.-кмет в екипа на Пенчо Милков.
„Уважаеми медии, във връзка с придобилото широка медийна публичност дело срещу Илия Стоилов за участие в организирана престъпна група ви изпращам информация за развитието му към днешна дата“, пише Георги Стоилов и прилага линк към публикация на вестник „България днес“ със заглавие „Темида се сгромоляса! Провал на делото срещу депутатски брат“.
Позицията на Илия Стоилов и неговото семейство не се различава от написаното в статията. Вярва в справедлив изход от делото и благодари на всички оказали подкрепа през годините, пише Георги Стоилов и цитира руския учен и писател-фантаст Кир Буличов:     „Истината винаги побеждава в края, но ако ние не й помогнем, тя може да победи твърде късно“.
В публикацията на „БД“ се казва, че първата присъда на закрития вече спецсъд е незаконна, тъй като магистратите са преписали пасажи от обвинителния акт, без въобще да мотивират решението си. Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд.
„По случая Стоилов, който държи заложни къщи и заведение, е погнат като тартор на престъпна група за рекет. С него на пангара са пратени съпругата му Цветелина Стоилова, Александър Вълков, Калоян Димитров, Милен Влахов, Трифон Трифонов, Асан Юсеинов, Мерджидин Юсеинов и Бисер Владов. Разследващите сочат, че бандата действала от март 2015 г. до 14 октомври 2017 г. в Русе, като членовете й се занимавали с изнудване чрез заплахи и физическо насилие.
На 13 март 2020 г. Стоилов е признат за виновен и осъден от Специализирания наказателен съд на 7 години решетки при първоначален строг режим и глоба от 5 хил. лв. Затвор от 3 до 7 години и глоби получават и останалите осем подсъдими. Жената на боса се отървава с условна.
Почти 4 г. по-късно присъдите падат. След закриването на специализираното правосъдие процесът отива в Апелативния съд-София. Защитата на семейство Стоилови представя справка, която обръща хода на процеса. Тя доказва, че Илия Стоилов не е бил в страната през част от времето, през което според прокуратурата е дърпал конците на групата. Като абсолютно нарушение е отчетено това, че делото е гледано задочно в отсъствието на Стоилов.
За защитниците делото е свързано с предизборната кампания в Русе през 2017 г. Заради нея е възобновено спряно разследване от 2015 г. на Окръжната прокуратура - Русе, което се водело срещу неизвестен извършител. Тези дела на ГДБОП и спецпрокуратурата са използвани срещу Илия Стоилов, защото брат му Георги е бил кандидат за депутат от русенския многомандатен избирателен район, смята защитата. Така делото е изпратено в София в спецсъда, който се занимаваше с организираната престъпност, и са погнати гардовете от заложните къщи на Стоилов“, пише изданието.
Цитират се свидетели, които „се жалват от куп нарушения“ и се цитират адвокати, които казват по адрес на анонимни свидетели, че са говорили под натиск, а според протоколите един от тях е разпитван едновременно в Русе и в Разград.
„Мотивите не са изготвени по стандартите, тъй като се посочват общи изрази без никакво конкретно позоваване и анализ на доказателствата. Написани са така, че не може да се разбере как съдът е формирал вътрешното си убеждение. Не е казано кои факти са приети и кои - отхвърлени, а са преписани изречения от обвинителния акт. Показанията на свидетели също са пренасяни буквално от протокола, без да бъдат анализирани. От друга страна, не са обсъдени обясненията на подсъдимите“, смята съдебният състав с председател съдия Галя Георгиева.
Поради всички тези и още нарушения съдът отменя присъдите и връща делото на първата инстанция. Отбелязва се, че Софийският градски съд ще трябва да прецени дали пропуските могат да бъдат поправен, или обвинителният акт трябва да бъде ремонтиран.
„Случаят с брата на Георги Стоилов стига до парламента. През септември 2018 г. става ясно, че Илия е напуснал страната с голяма сума пари и е обявен за издирване. По този повод в Народното събрание се налага да дават обяснения тогавашните вътрешен министър Валентин Радев и главен прокурор Сотир Цацаров.
По-късно от семейство Стоилови се разбира, че Илия всъщност е отишъл в Чехия да се лекува, парите били за лечение, а властите били запознати за смяната на местонахождението му“, завършва „БД“.