„Общински пазари“ ЕООД ще инсталира две фотоволтаични централи върху покривите на свои сгради на Централния пазар, като се надява с инвестицията да намали сметките за ток и загубите по доста дългата кабелна мрежа. За тази цел е обявена е обществена поръчка на стойност 68 934,50 лева без ДДС. Инвестицията ще се реализира със собствени средства на дружеството.
В момента плащаме по 60-80 хиляди лева за ток месечно. Двете фотоволтаични централи ще бъдат с обща мощност 48 киловата, което отговаря на пиковите стойности на потреблението. Имаме 400 наематели, които ползват ток и при разпределението на електроенергията от нашия трафопост до обектите имаме много загуби по трасето, по свръзки, електромера. 10% от енергията се губи, а по закона за енергетиката нямаме право да префактурираме на по-високи цени закупената от нас електроенергия. Така тези загуби остават за наша сметка. С тези фотоволтаични системи се надяваме да елиминираме този проблем, обясни управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев.
Соларната централа няма да разполага с батерии за съхранение на енергия, но това няма да е такъв проблем тъй като в последните години консумацията на ток е най-голяма през лятото заради климатиците и хладилните витрини. През зимата потреблението пада около три пъти. А поради значителното поевтиняване на фотоволтаиците инвестицията ще може да се изплати за 7-8 години.