Бившият шеф на РИОСВ-Русе Анатоли Станев трябва да плати 2000 лева глоба за неизпълнено предписание от екоинспекцията от времето, когато той бе областен управител на Русе. Това реши на първа инстанция Районният съд в Русе, потвърждавайки основателността на наказателното постановление.
Спорният случай е от преди година, но излиза наяве сега, тъй като Станев обжалва административното наказание. През октомври миналата година към Областната дирекция на МВР е подаден сигнал за замърсяване със строителни материали на терен в Мартен. Служители на РИОСВ извършват проверка на място и установяват, че става въпрос за дига към заливаемата част на река Дунав и теренът е държавна собственост. Съответно на областния управител като представител на държавата е дадено задължително предписание в едномесечен срок замърсеният имот да бъде почистен от строителни материали и черен пясък.      

Такова почистване обаче не е извършено, вместо това служители на Областна администрация извършват оглед на терена и съставят протокол, че замърсяване няма. Същевременно дадените предписания са атакувани пред Административния съд в Русе, но той ги обявява за законосъобразни, а това му решение е потвърдено и от Върховния административен съд.  
След като предписанията остават неизпълнени, през февруари тази година РИОСВ издава наказателно постановление срещу Станев за минимално наказание, което може да е от от 2000 до 20 000 лева. Бившият областен управител и действащ общински съветник в Русе обжалва този акт, но поне на първа инстанция - безуспешно.
Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Административния съд.