С подмяната на водопроводите в Русе вече виждаме ефекта от намаляване на броя на авариите, макар че те нямат да спрат изцяло, тъй като подменената инфраструктура е не повече от 15% от цялата мрежа в града, каза управителят на ВиК-Русе инж.Илиан Милев. На пресконференция по проекта „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД - Русе“, финансиран по ОП „Околна среда“, бе представено свършеното до момента по отношение на строителните дейности.
Разпределени в 5 строителни обекта, те са приключили напълно. Изцяло е изградена канализацията в кварталите Средна кула и Долапите с дължина над 44 км, като там са положени водопроводи с дължина близо 8 км.  Осигурени са всички условия отпадъчните води от двата квартала да се отвеждат към градската пречиствателна станция. 
Изградени са и 2000 сградни канализационни отклонения. Според данните в Средна кула са се присъединили 53% от абонатите, а в Долапите - около 60%. „Отново призоваваме жителите на двата квартала, които все още не са го направили, да се присъединят към новоизградената мрежа. Припомняме, че съгласно чл. 84, ал. 4 от Закона за устройство на територията собствениците на застроени недвижими имоти са длъжни да се присъединят към изградените водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения. Тази огромна инвестиция беше направена за потребителите, за да се подобри качеството на живот в двата квартала, да почувстват хората, че живеят в истински европейски град и да се ограничи рискът от замърсяване на околната среда. Това беше тяхно желание от години, включително и чрез протести“, коментираха от ВиК-Русе.
Сред останалите строителни обекти са двата довеждащи водопровода от помпена станция II подем до помпена станция III подем в Русе са подменени с нови с дължина от около 10 км и функционират. Благодарение на тях водата, която се подава от кладенците в сливополското землище, стига до резервоарите и разпределителната мрежа в Русе.
Приключила е и реконструкцията на канализационните колектори и прилежащи водопроводи, като така е подобрена проводимостта на канализационната мрежа и би трябвало вече да няма наводнения на бул. „Христо Ботев“. Предстои откриването на обекта по реконструкцията на ВиК мрежата в централната част на Русе и на обекта, който обхващаше реконструкцията на главни и второстепенни водопроводни клонове.
Реагира се на всички сигнали за слягане на настилки и дефекти. „Не всички дупки са от ВиК, трябва да излезем това, че ВиК е постоянният виновник за дупките в града. Има и други експлоатационни дружества, които също ремонтират своите мрежи. Ако установим, че сигналът не е свързан с нашите инфраструктури, го пренасочваме към съответната институция, за да вземат мерки. Част от асфалтиранията по вече положените водопроводи бяха се отложили във времето, тъй като имахме споразумение с Община Русе за съвместно асфалтиране, за да може да се асфалтира цялата улица цялостно, в цялата й ширина и това вече е факт. На всички наши обекти и настилките са положени“, обясни инж.Милев.
Всички изградени обекти и цялата инфраструктура по проекта имат гаранционни срокове. Колкото до материалите, които са вложени, те са доста високо качество.
Новото е изградената система за повишаване на налягането за кварталите „Здравец Изток“, „Родина“ 4, „Дружба“ 1 и 2, която е в експлоатация. „Така вече има възможност да ги водоснабдяваме от две различни места , като значително ще намалеят прекъсванията на водоподаването към тези квартали“, каза управителят на ВиК-Русе.