„Продължаваме промяната-Демократична България“ няма да подкрепи предложението на кмета Пенчо Милков за увеличение на местните данъци, обявиха общинските съветници от групата на пресконференция. Както „Утро“ писа, предвижда се данъчната ставка да се увеличи с 50% - от 2 на 3 промила, като се направи ново зониране на града, което ще доведе до още по-голям ръст на налога. Отделно данъкът за възмездно придобиване на недвижимо имущество ще се вдигне от 2,2 на 2,7 промила.
Основанията за такова увеличение са неубедителни, Общината иска да събере от русенци още 5 млн. лева, докато в същото време пропуска да подаде за финансиране от бюджета проекти за 44 млн. лева, каза Рена Стефанова.
При рамка от 50 млн. лева за община Русе са подадени само 4 проекта за 5,905 млн. лева. Това са публични данни, записани в проектозакона за държавния бюджет, които всеки може да види на сайта на парламента, посочи проф. Велизар Павлов. А математикът Митко Кунчев изчисли, че Община Иваново е запълнила на 100% от проектната си квота, Ветово - 95%, останалите малки общини са между 75% и 39%, а Община Русе е на опашката с 12%. За всеки жител на Иваново са подадени проекти за 1370 лева, а за жител на Русе - по 40 лева.
Добрата новина е, че има още време до приемането на държавния бюджет на второ четене да се подадат за финансиране още проекти. И че това може да са само идейни проекти, без да се изисква одобрен инвестиционен проект, разрешително за строеж и други документи.  
Според съветниците от ПП-ДБ техните гласове против няма да са достатъчни да се спрат предложенията на кмета Пенчо Милков и те ще бъдат подкрепени от мнозинството. Според Рена Стефанова в настоящия Общински съвет опозиция ще бъде само ПП-ДБ. Това се виждало от решенията на председателския съвет, където договорки между другите политически сили поставяли групата пред свършен факт. Стефанова уточни, че ПП-ДБ са получили предложение да номинират свой заместник-председател на ОС, но са отказали, защото искат да се определят ясно като опозиция.