Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на вчерашната церемония по първа копка, дала началото на изграждането на автомагистралата Русе-Велико Търново. 
„През последните седем-осем години няколко пъти съм идвал в Русе, винаги във връзка с Русенския университет и академичното развитие на града. Това, което правеше впечатление и продължава да прави, е амбицията на Русе, както в миналото е бил един от водещите градове в България, отново да бъде такъв, не сме забравили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края на 80-те години. За да може това да се случи, трябва да нямаме усещането, че Русе е някъде накрая на България“, посочи премиерът. 
„Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море към Румъния, към Молдова, към Украйна“, допълни министър-председателят.
Денков увери, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци. 
На церемонията по първа копка на обекта, провела се в близост до пътя Бяла-Ценово, присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметовете на Русе и Ценово Пенчо Милков и д-р Петър Петров и техни колеги от региона, председателят на ОбС в Русе акад. Христо Белоев, представители на строителя и надзора.
„Магистралата Русе-Велико Търново е част от стратегически коридор Север-Юг. Коридор, който следва да свърже пристанището в Русе с егейските пристанища в Гърция. Той е част от паневропейски коридор, който трябва да свърже Егейско и Балтийско море. Едно транспортно направление, което е изключително важно от стратегическа и геополитическа точка дори и към днешния ден. За България магистралата Русе-Велико Търново е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Тя е и път към демографското възстановяване на Северна България“, каза Андрей Цеков. 
„В бюджета за следващата година са заложени средства за проектиране на скоростни пътища - между Свищов и магистрала Русе-Велико Търново, от Русе до Шумен, Силистра-Шумен и Силистра-Добрич-Варна“, допълни министърът.
Димитър Недялков - заместник-министър на транспорта, заяви, че началото на строителството на магистралата Русе-Велико Търново е в момент, когато развитието на транспортното направление Север-Юг е от стратегическо значение за България и е много важно за целия Европейски съюз. 
„Магистралата ще бъде част от логистичния коридор при бъдещето възстановяване на Украйна. С изграждането на направлението ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се подобри и безопасността на движението“, каза Недялков.             У

Данаил Ковачев: Това е началото на процеса, който ще постави
край на дисбаланса между Северна и Южна България

„Дългоочакваната магистрала между Русе и Велико Търново най-после ще даде шанс за реално икономическо развитие на региона и цяла Североизточна България. Вярвам, че това е само началото на процеса, който ще постави край на дисбаланса между Северна и Южна България, а също така ще даде и възможност за по-засилени транспортни връзки с Европа. Убеден съм, че произшествията по този път ще бъдат сведени до минимум и хората няма да се притесняват да пътуват“, каза областният управител на Русе Данаил Ковачев.
Строителството започна на около 1,5 км след жп прелеза на Гара Бяла в посока Ценово. Проектното трасе на магистралата е с дължина 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе-Бяла, обход на Бяла и Бяла-Велико Търново. Магистралата ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя към Шипка и Прохода на републиката.