Подготвя се нова наредба в сферата на екологията, каквато няма досега в българското законодателство. Това каза премиерът акад. Николай Денков на протестиращите за чист въздух в Русе граждани, които вчера го посрещнаха с плакати преди церемониалната първа копка на магистралата Русе-Велико Търново.
„Няма никаква реакция от Министерството на околната среда и водите. Това е недопустимо в правова държава децата ни да дишат този въздух. Направихме протести и ви молим да ни обърнете внимание. Спрете геноцида над град Русе“, каза пред акад. Денков Владислава Гарвалова от протестиращите.
„Тя /наредбата/ е свързана с такъв тип замърсявания, които не подлежат директно на санкция. Защото, когато мирише, то може да мирише и от нещо, което не е опасно, което не е във високи концентрации. Част от проблема е, че в момента няма разпоредби, които да могат да се използват в такива конкретни случаи. Отново поемам ангажимент да работим заедно с местните власти, за да може да разрешим проблема по някакъв удовлетворителен за хората начин. Но няма лесно решение в момента“, каза Денков.  
По думите му заместник-министърът на околната среда и водите няколко пъти вече е бил в Русе, предстои посещение и на екоминистъра Юлиян Попов.
Датата на това посещение е 9 януари, съобщиха по-късно следобед от РИОСВ. „Министър Попов ще се срещне с гражданите, които повдигат темата за миризмите в града. Заедно с местната власт и другите държавни институции се търси решение на проблемите, за да се гарантира чиста околна среда за живота и здравето на русенци“, посочиха от екоинспекцията.
През миналия месец министърът е получил доклад от директора на РИОСВ инж. Цонка Христова за миризмите излъчени от някои производства в Русе.