Община Русе успява да събере 70,54% от местните данъци за недвижими имоти и автомобили и по тази причина в местния бюджет са влезли с 7,6 милиона лева по-малко от дължимото. Това показват изчисления на „Утро“ на база официалните данни на Министерството на финансите (МФ) и отчета за 2022 г. на Община Русе.
Финансовото министерство предоставя данни само за два от местните данъци - този върху моторните превозни средства и върху недвижимите имоти. На тяхна база изчисляват и средна събираемост, представена като дял от потенциалния максимум за отделните общини.    

Според МФ събираемостта на данъка за превозните средства в Община Русе е едва 57,88%. По това перо през 2022 г. в местния бюджет са влезли 8,322 млн. лева, но би трябвало да са 14,378 млн. лева ако всички собственици на автомобили са си платили дължимото.
Събираемостта при недвижимите имоти е много по-добра - 83,21%. Отчетените приходи по това перо са 8,092 млн. лева при максимум 9,724 млн. лева.
Както показва публикуван тези дни анализ на Института за пазарна икономика, ситуацията не е толкова по-различна в цялата страна, макар че средната събираемост е малко по-висока отколкото в Русе - 74,55%. Сред големите градове сме на опашката - столицата София събира 77,6% от дължимото, Пловдив - 76,5%, Варна - 79,96%, Бургас - 80,90%, Стара Загора - 82,60%.
В област Русе най-добре със събиране на приходите се справя Община Бяла - 85,2%. На опашката е Ветово с 68,8%.
В тази ситуация много общини, включително и Община Русе, планират да увеличат местните данъци. Всички данъчни промени обаче трябва да вземат предвид ефекта върху събираемостта - колкото по-висок е един данък, толкова по-малко хора искат (или са в състояние) да го плащат. От друга страна, дори в момента за много общини има значителен потенциал за увеличаване на приходите при действащите ставки и данъчни основи чрез по-активни и ефективни действия на администрацията, смятат икономистите от ИПИ.