След среща в МОСВ през октомври с министър Юлиян Попов, все още го очакваме в Русе, за да се запознае лично с проблемите на града ни. Днес /21.11./ му изпратих писмена покана за среща с русенци, местната администрация и регионалните инспекции по околната среда и водите, съобщи депутатът от ПП-ДБ Иван Белчев. Той цитира и текста на писмото си до министър Попов, който ви предлагаме без редакторска намеса.

Пиша Ви от името на жителите на град Русе, за да Ви поканя да посетите нашия град, с цел обсъждане на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух и постоянните неприятни миризми, които влияят на ежедневието на гражданите.
През последните месеци Русе се сблъсква отново със сериозни проблеми относно качеството на въздуха, което доведе до множество сигнали от гражданите за интензивни миризми, оприличавани на бакелит, мастило, боя, лак, химическа миризма на отработени масла, мазут.
В отговор на тези сигнали МОСВ разпореди извънредни проверки на качеството на въздуха, като в периода между 2 и 9 октомври бяха извършени измервания на органични вещества, специфични за появата на миризми, но мобилната станция не отчете замърсяване на въздуха в Русе.
Осъзнавайки значението на тези проблеми за здравето и благосъстоянието на жителите на Русе, бих искал да обсъдим на място с представители на гражданите, местната администрация и регионалните инспекции по околната среда и водите възможните решения и действия, които могат да бъдат предприети. Вашето лично участие и ангажимент към проблема биха имали голямо значение за нашата общност.
Уважаеми министър, предвид сериозните проблеми с качеството на атмосферния въздух и честите жалби от жителите на Русе относно неприятните миризми, моля Ви да ми отговорите писмено относно текущите мерки и планирани действия на МОСВ, целящи подобряване на екологичната ситуация в града, каква би могла да е ролята на местната администрация в тези усилия и какви резултати, в това число санкции към предприятията-замърсители, са постигнати в последната година (от октомври 2022 до ноември 2023 включително)?
Благодаря Ви предварително за вниманието и се надявам на Вашето скорошно посещение в град Русе.