Данък сгради ще се увеличи поне два пъти за кварталите извън центъра, а новото райониране на Русе  ще доведе и до нарастване на такса смет. Това стана ясно на вчерашната пресконференция на кмета Пенчо Милков, на която присъстваха директорът „Финансово-стопански дейности“ Емилия Пенева и директорът на „Местни данъци и такси“ Мария Старцева.
Както „Утро“ писа, данъкът ще се покачи с 50% ако Общинския съвет приеме предложението на администрацията ставката да се увеличи от 2 на 3 промила. Кметът Пенчо Милков обаче предлага и промяна на зоните за определяне на данъчната основа. Зона 1 с най-високите оценки (досега само Център) се разширява и обхваща всички жилищни квартали без „Дружба“ и „Чародейка“.
Едностаен панелен апартамент във „Възраждане“, който сега е с данъчна оценка 16 000 лева, вече ще е оценен на 22 000. Така данъкът му се увеличава от 32 на 66 лева, а такса смет от 23 лева става 30 лева, даде пример Старцева. Още по-голямо ще е увеличението за досегашната зона 3 („Родина“ и „Здравец-Изток“).
Градът е райониран през 1998 г. на пет зони, когато ситуацията е била съвсем различна. Сега качеството на живот във всички квартали е приблизително еднакво, а услугите по сметосъбиране са идентични. Целият град се обслужва с една и съща техника, на едни и същи интервали и разходите са едни и същи. Да, такса смет за досегашната зона 3 се увеличава от 18,80 на 30 лева, но за тези 30 лева за година 365 пъти ще бъдат извозени личните ви отпадъци, обясни аргументите за разширението на зона 1 Пенчо Милков.
Кметът посочи, че от 2016 г. общинският бюджет дофинансира сметопочистването и още при встъпването му в длъжност било ясно, че трябва да има корекция на местните данъци и такси. Това решение било отлагано първо заради пандемията, а после заради енергийната криза и войната.
Сега вземаме от другите дейности, за да дофинансираме чистотата. За нашите си русенски разходи ние трябва да обезпечим русенски приходи, каза Милков. Той бе категоричен, че парите от увеличените данъци и такси ще бъдат използвани изцяло за местни дейности и за подобряване средата за живот, ремонт на улици, тротоари и междублокови пространства озеленяване, чистота.

Пенчо Милков: Ще има промени в структурата и
персоналния състав на Община Русе

Ще има промени в структурата и персоналния състав на Община Русе, каза кметът Пенчо Милков.
По думите му промените в момента се подготвят, като те ще бъдат съобщени скоро.
„Текат разговори с много личности. В работата на Общината още в предния мандат съм забелязал системни процеси, които трябва да бъдат променени. Структурата се нуждае от промяна в нейната системна работа. Има звена, които са пренатоварени, а оттам се получава и недобро качество на работата“, каза Милков.
По думите му промените се налагат и от приоритизиране на определени дейности, както и от желанието да се включат хора с още допълнителна енергия и със способности, които да внесат сила в екипа на Общината.