Съдийска тройка от Кюстендил ще ръководи  неделния мач на „Дунав“ срещу „Литекс“ в Ловеч /14. 30 часа/. Антонио Антов, номер 22 в ранглистата на реферите във Втора лига, ще бъде главен рефер. Негови помощници ще бъдат Стоян Стоянов и Васил Байрактарски.
Кюстендил е родният град на старши треньора на „Дунав“ Мартин Ковачев, но нарядите на съгражданите му за този двубой са избор на компютърната програма.
„Литекс“ е известен през последните години като сателитен клуб на ЦСКА /Сф/. „Армията“ праща млади момчета за обиграване в Града на люляците, а по-голяма част от финансирането е грижа на „червения“ бос Гриша Ганчев. Двама от тези младоци например са юношеският национален вратар Алекс Божев и синът на Петър Жабов - Петър Жабов-младши. 
Нападателят Илиян Капитанов е основна фигура в отбора на ловчанлии. Миналата година той бе на път да стане играч на „Дунав“, но ръководството на русенския клуб отхвърли като неприемливи високите му финансови претенции. 
Другият титуляр в офанзивата е 35-годишният Евгени Игнатов, човек с огромен опит като футболист на няколко различни клуба, включително и на „Хебър“ /Пазарджик/.
Любопитна фигура е и халфът Георги Стайков, който направи тази пролет голям мач с екипа на „Гигант“ /Съединение/ в турнира за купата срещу ЦСКА /Сф/ и си осигури професионален договор. 
Старши треньор на „Литекс“ е 48-годишният сърбин Ален Тупаич, бивш помощник на легендарния Люпко Петрович. Тупаич пое отбора по средата на този сезон, тъй като Добромир Митов бе освободен, но впоследствие оставен на работа в клуба като мениджър.
Статистиката на „Дунав“ срещу „Литекс“ от миналия сезон е с положителен знак. На 16 юли 2022 година русенският отбор победи ловчанлии на техен терен - 1:3 /0:1 Йордан Димитров, 0:2 Иван Пенев /автогол/, 1:2 Георги Георгиев, 1:3 Мирослав Будинов/.
Мачът в Русе на 11 февруари тази година завърши 1:1 - 0:1 Юсеин Касов, 1:1 Джан Хасан.
„Литекс“ е странен и напредсказуем отбор. Този тим загуби с 0:1 последния си мач като гост на „Марица“ /Пловдив/, но седмица по-рано хвърли бомба с победа у дома в турнира за купата на България срещу много силния тим на „Черно море“ - 1:0. Този развой на мача се очертава като една от сензациите на годината, още повече, че „моряците“ отстъпиха само три дни, след като старши треньорът им Илиян Илиев бе утвърден като селекционер на националния отбор. 
Междувременно „Дунав“ запази петото място след игралите се във вторник последни двубои от кръга: „Септември“ /Сф/-“Монтана“ - 0:0, „Марица“-“Литекс“ - 1:0, „Спартак“ /Вн/-“Лудогорец II“ - 4:1.