Съградената преди 150 години и току що-обновена църква „Св. Архангел Михаил“ в русенското село Кошов вчера посрещна храмовия си празник с курбан за здраве и тържествена литургия, отслужена от протойерей Николай Симеонов.
За вчерашния празник миряни бяха приготвили рибен курбан. След като бяха поръсени за здраве с китка и светена вода от отец Николай, присъстващите получиха порция от вкусната храна, имаше изобилие от домашно приготвени пити и сладки, както и безалкохолни напитки.
Необходимата за ремонта на храма сума беше събрана с дарения от Община Иваново, местни бизнесмени, арендатори и хора от селото.
Заслужена е благодарността на църковното настоятелство към строителната бригада на родения в Кошов Добромир Костадинов и към всички, които се трудиха при почистването след ремонта и приведоха тревната площ в приятен вид. По време на вчерашния празника бяха събрани около две хиляди дарения, с които ще се ремонтират външната тоалетна и пристройката към нея. Арендаторът Дичо Дичев, родом от Кошов, дари за целта 1000 лева, като обеща, че тази сума няма да е последна. Община Иваново също ще помогне за този ремонт, за който ще са необходими още пари.
Ще бъде подменено и отоплението на църквата. За да се запази по-дълго новата мазилка, вместо сегашната печка на дърва и въглища ще бъде монтиран климатик, който е обещан от собственичката на фирма „Тити“ ЕООД Стоянка Атанасова.
Храмът „Св. Архангел Михаил“ е построен през далечната 1873 година върху земя, която през 1864 година е била дарена от дядо Анастас и баба Руса именно за тази цел. Те са преселници в Кошов от село Арбанаси. Били доста заможни, но са нямали деца. След смъртта си са погребани в двора на вече построения храм.
Камбанарията е вдигната двадесет години по-късно, през 1893 година, от местни майстори каменоделци, с лични средства на Дони Славов Шишков, който по него време е кмет на селото. Неговият баща, Слави, е един от основните дарители за построяване на храма. Вито стълбище от дялан камък води до най-високото място под двете камбани. На едната от тях има щампа на леярната на пловдивчанина Благо Ив. Велеганов. Първи свещеник през 1918 година е бил Райко Цонев от съседното село Щръклево. През последните години са направени няколко ремонта на храма и оградата, а тревната площ постоянно се почиства от съвестни местни жители и се облагородява.

Красимир МАНЕВ