В русенската Наредба 1 за общинската собственост, приета още през 2008 г. и многократно променяна, има текст, който противоречи на Закона за общинската собственост, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС). Грешката изглежда дребна, но в резултат всички търгове за продажба или даване под наем на общински обекти, които са подписани не от кмета, а от негов упълномощен заместник, стават незаконни и атакуеми в съда.
ВАС разглежда точно такова дело, повдигнато от загубил участник в търг, оспорващ заповед на зам.-кмета на Община Русе с ресор „Икономика и международно сътрудничество“ Златомира Стефанова, с която се открива и респективно приключва процедурата за провеждане на търг за отдаване под наем на общински имот. В жалбата си до Административния съд в Русе загубилият наддаването участник излага аргументи, които магистратите отхвърлят, но откриват друга причина заповедта да бъде обявена за нищожна. Тя е, че кметът неправилно е делегирал правата си за провеждане на търг на свой заместник. И ВАС сега потвърждава това решение окончателно на последна инстанция, като дава и допълнителни аргументи.
В Наредба 1 за общинската собственост, приета с решение на русенския Общински съвет, в чл. 48 е указано, че публичните търгове или публично оповестените конкурси по тази глава се организират и провеждат от кмета на общината или оправомощени от него лица. Това е и основанието юристите на Общината да оспорват това решение на русенския Административен съд. Върховните съдии обаче постановяват, че наредбата като подзаконов акт противоречи на Закона за общинската собственост, тъй като в нея не е предвидена възможност за делегиране на права във връзка с провеждане на тръжна процедура. Единствено делегиране на права може да бъде налице в хипотезата на подписване на договора за отдаване под наем на недвижим имот след провеждане на тръжната процедура.
С наредбата по чл.8, ал.2 от ЗОС може само да се регламентира процедурата за провеждане на публичен търг или публично оповестен конкурс, но не и да предвиди възможност за делегиране на права за провеждане на тръжната процедура, казва съставът на ВАС. И очевидно този текст в общинската наредба трябва да се поправи. Конкретният случай с търга за този общински имот изглежда маловажен, но следващият може да не е такъв. С делегирането на правомощия явно трябва много да се внимава. Примерът с отмяната на машинното гласуване заради подпис не от министър, а от негов заместник, е съвсем скорошен. Явно отговорните лица трябва повече да носят тази отговорност персонално, без да я прехвърлят на други. Поне ако наистина стоят зад взетите решения.