Над 500 души в Русе и областта ползват услуги от резидентен тип, което означава, че те се намират в центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища или в специализирани институции като домове за стари хора. Това бе отчетено на среща за областните приоритети в Националната карта за социални услуги, водена от областния управител Данаил Ковачев.
Най-голям е броят на хората в надтрудоспособна възраст без увреждания, които имат нужда от резидентна грижа - 269. 97 са пълнолетните с интелектуални затруднения, които също са в подобен тип институции. 21 са лицата с деменция, а 85 - с психични растройства. Децата, които се нуждаят от такъв тип услуги са 54. От тях 36 са с трайни увреждания. Предоставят се и редица други услуги като осигуряване на подслон за лица в кризисна ситуация - бременни и майки с деца до 3-годишна възраст или на пострадали от домашно насилие и лица, които са жертва на трафик.
Днес изтича срокът общините да изпратят становищата си за предстоящите за разкриване социални услуги на областно ниво. Окончателният вид на картата на социалните услуги ще бъде обсъден още другата седмица.