Две протестни автошествия от паркинга на НАП до болница „Канев“ до кръговото на Дунав мост организира в събота и неделя фейсбук групата „За чисти въздух и вода в Русе“. Предвижда се спиране на движението в района на граничния пункт от 10 до 13 часа. Желаещите да се включа в тях ще се събират на паркинга в 9.30 часа в двата дни.
Подготовката на протестите започна снощи с флашмоб „Групово припадане“. Двайсетина граждани, сред които и новоизбраният общински съветник от коалиция „Граждани за общината“ Галичка Николова, легнаха на плочките пред Общината с импровизирани плакати срещу замърсяването на въздуха в ръце. Това е символ, че институциите ни приспиват, а мръсният въздух ни убива, обясниха участниците.
„Протестът /в събота и неделя - б.р./ се отнася до ежедневното замърсяване на градския въздух от предприятия нарушители и невзимането на адекватни мерки към съответните от страна на отговорните органи. В допълнение на горното, гражданите искат да изявят и позицията си против изграждането на инсинератор за отпадъци на територията на гр. Гюргево. Подгответе си всякакви материали и становища, които искате да споделите и обсъдите с останалите. На място ще има вариант за участие в подписка против изграждане на инсинератора. Носете си вода, масички, столове, шалтета и други лични удобства, които смятате, че са ви необходими. Протестът не е обвързан с политически партии и идеали. Протестът е обвързан с увеличаващия се брой сигнали и изразените притеснения на граждани, които искат едно по-светло бъдеще за себе си и за децата си“, казват организаторите.             У