Пенчо Милков печели първия изборен тур в Русе с 37,06 процента от гласовете. В състезанието за кметския пост в неделя Иван Иванов влиза с резултат 15,29 процента. За кандидата на „БСП за България“ са гласували 15 267 души, а за този на ГЕРБ - 6298 души. Това показват резултатите при 100 процента обработени протоколи, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Милена Хинкова. 
На трето място е Рена Стефанова от „Продължаваме Промяната - Демократична България“, за която са гласували 10,79 процента или 4444 души.
След нея се нареждат Искрен Веселинов от местна коалиция „България на регионите“ - с 9,15 процента или 3771 гласа, Златан Златанов от „Възраждане“ - с 6,58 процента или 2711 гласа и Борислав Българинов от ССД - с 4,66 процента или 1918 гласа. 
Другите кандидати са с резултат под четири процента, а „Не подкрепям никого“ са отбелязали 3,90 процента или 1608 души. 
Всъщност втора политическа сила, условно казано, са невалидните бюлетини, които отново се завръщат на талази след отмяната на машинното гласуване - 6057.
Рекордните 11 политически формации ще имат общински съветници в 51-местния Общински съвет в Русе. 
Местна коалиция „БСП за България“ ще има 12 представители, ГЕРБ - 9, коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ - 7, „Възраждане“ - 5, местна коалиция „България на регионите“ - 4. С по 3 общински съветници ще бъдат СДС, ССД, ДПС и „Има такъв народ“, а по 1 представител ще имат „Граждани за Общината“ и „Български възход“. 
„Не подкрепям никого“ са отбелязали 1648 души. За общински съветници вчера са гласували общо 39 593 избиратели от 134 706 с право на вот. Това означава нов антирекорд по избирателна пасивност - гласували са едва  29.39% от имащите това право!
Ниската активност и огромният брой невалидни бюлетини доведоха до още един антирекорд - квотата за влизане в Общинския съвет е едва 626 гласа. Толкова е бюлетини вкарват кандидат в местната власт. 
Според обясненията на секционните комисии големият брой невалидни бюлетини се дължи на това, че в много от бюлетините има отбелязана преференция, но не и политическа формация, обобщи Милена Хинкова. 
На членовете на секционна избирателна комисия се е наложило да броят отново подадените гласове, като тогава е станало ясно, че са обявявали бюлетини за недействителни, защото избирателят не е посочил преференция, а е отбелязал само номер на политическата формация. Тази грешка е поправена. 
Недействителните бюлетини за кмет са далеч по-малко - 932.     ,        У