Кметските избори в Русе ще се решат в два тура. Това е един от основните изводи от представително социологическо проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 16-20 октомври по поръчка на БТВ. Анкетирани са 500 души. Според дадените от тях отговори твърдо са решили да гласуват между 40 и 46% от избирателите или около 60 000 души.
Активността на първия тур преди 4 години е била 40.09%, а на втория е паднала на 36.63%, сочи сайтът на ЦИК. На 27 октомври 2019 година са гласували 56 615 от имащите право на това 141 218 души. Седмица по-късно до урните са отишли 51 754 души при увеличаване на имащите право да гласуват на 141 286. Голямата част от този любопитен, но нищо неопределящ „прираст“ са били младежите, навършили 18 години преди балотажа.
Към 20 октомври досегашният кмет Пенчо Милков - МК „БСП за България“, води с 29,8%.
За осигуряващата явяване на балотаж втора позиция спорят Иван Иванов - ГЕРБ, с 16,5%, Искрен Веселинов - МК „България за регионите“ с 14,4% и Рена Стефанова - ПП-ДБ с 13,2%.
С едноцифрени резултати, според социолозите, са Борислав Българинов - Съюз на свободните демократи - 6,7%, Златан Златанов - „Възраждане“ с 3,4% и Анатоли Станев - ИТН - 3,1%.
„Има една разлика между мажоритарните кандидати и между партийната тежест, защото, ако погледнем нагласите за Общински съвет, три партии се очертават с равни позиции. Това са ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“. Веднага след това идват сравни позиции „Възраждане“ и „България на регионите“, където е ВМРО. Партийната тежест има по-различна структура. Ползва по-голяма тежест при битката за Общински съвет, отколкото мажоритарния елемент“, коментира водещият социолог и управител „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.
На дебат в студиото на bTV - първото публично заставане на кандидати за кмет на Русе очи в очи - вчера бяха поканени всички изброени претенденти, но участваха само трима от тях - Искрен Веселинов, Борислав Българинов и Анатоли Станев.
След дебата, преминал в коректен, спокоен и възпитан тон, от щаба на Веселинов разпространиха анализ, според който кандидатът на „България на регионите“ е безспорен победител, който „заяви убедително доминантната си позиция, навлизайки в дълбочина по разискваните теми“.
Веселинов беше и най-директен по темата за качеството на въздуха в Русе, около която опонентите му бяха по-предпазливи.
„Преди десет години беше ясно кой трови съгражданите ни. „Монтюпе“ увеличи мощностите си и беше ясно, че новата мощност няма необходимите инсталации. Тогава по моя молба министър Нено Димов дойде в Русе и задължи „Монтюпе“ да направи една инвестиция от 6,5 млн. евро. Те я направиха. За кратко проблемът беше решен. Но има и нови замърсители. В качеството си на народен представител съдействах общината да получи две нови измервателни станции. Да, има решение на този проблем - контрол и санкции“, заяви той.
Малко по-късно с позиция излезе кандидатът за кмет от СДС Станимир Станчев.
„Днес в сутрешния блок на живо по БТВ имаше дебат за Русе, в който четирима от основните кандидати за кмет на община Русе - Пенчо Милков от БСП, Иван Иванов от ГЕРБ, Рена Стефанова от ПП-ДБ и Златан Златанов от „Възраждане“ отказаха участие. Тримата участници в дебата пък са избрани на база на псевдо социологически критерии, което доведе до псевдо дебат... Явно и четиримата имат притеснения и са несигурни да изложат своите позиции, идеи и предложения пред зрителите и разчитат само на имиджа, който им градят... Най-вероятната причина за отказ от дебата е свързана със скритите политически споразумения и сглобки. Не е тайна, че две от партиите - ГЕРБ и БСП имат интереси, които се изпълняват зад кулисите. Затова и кандидатите на двете партии искат да се предпазят от прекомерни сблъсъци с „опонентите“ си“, заяви Станчев.
Реагира и Рена Стефанова.
„Надявам се да няма купен вот, който да изкриви честната картина на изборите“, каза тя. Повод за изявлението беше анализът на социологическите данни на Боряна Димитрова: „В абсолютни гласове между вторият и четвъртият има около 2000 гласа. Тази подредба, която виждаме - втори, трети, четвърти - разликата между тях е две хиляди гласа. Можем да наблюдаваме разместване в последните дни на кампанията“.
За неучастието си в дебата кандидатът на ПП-ДБ посочи: „За съжаление днес телевизионните дебати НЕ решават изборите, основните ми опоненти отсъстваха, няма какво да дебатирам с тези, които бяха в студио. Дискутирам всеки възможен въпрос и проблем с гражданите на Русе и в момента“.
Останалите кандидати и щабове не коментираха темата. 

Най-големите проблеми според жителите на Русе

Наред с предизборните нагласи „Алфа Рисърч“ изследва и най-големите проблеми на Русе. Ето как ги степенуват анкетираните - прави впечатление единодушието за въздуха, несрещано никъде другаде в страната и по никаква тема:
1. Чистота на въздуха - 79%
2. Чистота на гарда, сметосъбиране и сметоизвозване - 61%
3. Улици и тротоари - 53%
4. Привличане на инвестиции и създаване на модерна икономика - 52%
5. Задържане на младите хора - 48%
6. Борба с корупцията - 37%