Криминалният авторитет от Мартен Светломир Нешков-Куцара отново прави опит да излезе на свобода след 21.5 години, прекарани в затвора. Той е подал молба за условно предсрочно освобождаване до Софийския градски съд, но на първа инстанция магистратите му отказаха, съобщи 24chasa.bg.
Куцара е зад решетките от юни 2002 г. и изтърпява едно общо наказание в размер на 29 години и 11 месеца, по 14 присъди, като му остават близо 5 г. Присъдата му е формирана при групиране на множество други наказания за извършени от него тежки умишлени престъпления, сред които са множество квалифицирани кражби и грабежи, включително с опит за убийство, опит за бягство при конвоиране, опит за умишлено убийство на униформен служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения, хулиганства, документно престъпление, незаконно държане на огнестрелно оръжие, противозаконно отнемане на чуждо МПС и други.
Първоначално е започнал изтърпяването на своето наказание в затвора в Белене, след което е бил преместван последователно в затворите на Ловеч, Варна и Враца. В затвора в София е от 8 години. На последното дело в СГС началникът на затвора е изразил становище, че Нешков може да бъде условно предсрочно освободен, защото е дал достатъчно данни за своето поправяне. Бил е трудово ангажиран в затворническата кухня, награждаван е, председател е на затворническата общност и имало трайна позитивна промяна в неговото поведение.
Прокурорът обаче е бил против.
„В поведението му се наблюдава променлива амплитуда, превеждане в затворите в Ловеч, Варна, Враца, София. Във Варна е създавал пречки за осъществяване на корекционната и възпитателна дейност и е бил наказван многократно. Това поведение е продължило и на територията на затвора във Враца, отново е възникнало неразбирателство с членовете на колектива. Наблюдава се враждебно агресивна нагласа към администрацията, към лишените от свобода и към правоохранителните институции. Противоречивото му поведение е продължило и в Белене, като е създавал конфликти, местен е в друга група, където отново е създавал напрежение и се наложило неговото преместване. Отказвал е да се храни, да комуникира със служителите, с лишените от свобода, което отново е наложила преместването му в стационар към медицинския център. Отправял е обиди и заплахи за саморазправа към служител от администрацията“, мотивира се прокурорът.
„Съжалявам много за осъдителните присъди, след 23 години в затвора. Всички присъди са справедливи. Наказанието, което изтърпявам е справедливо. Съжалявам за всичко извършено, считам че е справедлива присъдата която изтърпявам. Пенитенциарната система /сложна дума, означаваща затвор за хора, осъдени за тежки престъпления - б.р./ си върши своята работа. Считам, че адекватно се изпълняват наказанията. Всъщност, който реши да се поправи, аз доста време съм затвора и виждам - една, две години да престои ще се поправи, който няма да се поправи, ако иска и 30 години да стои... Ако имам междуличностни проблеми, няма да съм председател на Съвета на общността, няма да съм председател на Груповия съвет“, казвал пред съда Куцара. Обяснил, че помага на други затворници, като им пише писма и жалби, защото били неграмотни. В затворническите вестници водил рубрики на правна тема.
След 2020 г. поведението му се променило положително. Завършил средно образование, получил и номинация за „Човек на годината“ от Българския хелзинкски комитет за 2021 г. Участва активно в спортни и социални мероприятия.
Съдът е разгледал цялото досие на Нешков и е установил, че до 2020 г. са му били наложени 20 дисциплинарни наказания за физическа саморазправа с друг лишен от свобода, опит за отравяне на друг и др. При него проявите на затишие и агресия са циклични, а действията му - непредвидими. Превъзпитателната дейност трябвало да постигне устойчива и трайна положителна промяна в мисленето, начина на разрешаване на проблемите, отношение към правонарушението, отношение към жертвите, но това още не е постигнато, смятат магистратите. „Необходимо е работата с осъдения да продължи до постигането на по-пълни, по-трайни и по-убедителни резултати за завършен корекционен процес или поне за началото на такъв необратим процес“, посочва съдът и отхвърли молбата му, като решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.
Педи около година Нешков пак поиска да бъде пуснат предсрочно от затвора, но му отказаха.