Специализирана полицейска операция за противодействие на нарушения и престъпления, свързани с изборното законодателство и политическите права на гражданите, както и срещу конвенционалната престъпност започна в 6 часа вчера в Русе и областта. Паралелно с това се извършваха и проверки на гражданската регистрация, за нарушения на Закона за движение по пътищата, на адреси и търговски обекти.
На различни места бяха изградени временни КПП-та.
Данните към 15 часа бяха, че служителите на ОДМВР работят по 19 сигнала за закононарушения, като 17 от тях са свързани с политическите права на гражданите и изборното законодателство. По просто казано, става дума за търговия с гласове. Другите два сигнала са за притежание на наркотици и за шофиране в нетрезво състояние. Образувано е едно досъдебно производство, две бързи производства и 14 преписки.
Извършени са проверки в 220 магазини, заложни къщи, обменни бюра, пунктове за метали, за дърва, кооперации и други. Проверки и беседи са проведени с над 550 граждани, проверени са 518 МПС, съставени са 91 акта и фиша за нарушения по ЗДвП, издадени са 22 предупредителни протокола, издирено е едно непълнолетно лице. Допълнителни данни за акцията се очакват днес.