Мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), изпратена от министъра на околната среда Юлиян Попов да провери има или няма замърсяване на въздуха в Русе, не е отчела нищо, защото през цялото време е била „на завет“, без да е изложена на въздушните течения от Изток. Това заявиха активисти на Фейсбук групата „За чисти въздух и вода в Русе“, за които цялото изследване е манипулирано.
В петък РИОСВ съобщи, че станцията е била поставена в района на Русенския университет за периода от 3 до 6 октомври. Мястото е избрано заради множеството сигнали, които постъпват от района. За това време тя не е регистрирала отклонения от нормите за фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и озон. Не са отчетени и наднормени стойности на органичните замърсители бензен, толуен и ксилен. Най-високата максимално еднократна стойност за ксилен е била измерена на 4 октомври - 0.0315 милиграма на кубичен метър, при норма 0.2 милиграма. Максималната измерена стойност на толуен (60-минутна краткосрочна експозиция) е регистрирана също на 4 октомври и е била е 0.0439 милиграма на кубичен метър, при норма 0.5 милиграма. Паралелно с измерването на стандартните атмосферни замърсители е извършено пробонабиране за количествено определяне концентрациите на бензопирен и нафтален. Пробите са изпратени в ИАОС и ще бъдат анализирани по газхроматографски метод.
Мобилната станция, която не е отчела превишения, е била разположена от западната страна на университета, а вятърът носи миризмите от „Линамар“ от изток. Те обаче се спират от стената на втори корпус, зад който е била мобилната станция. Долу при нея, на завет, е било относително чисто.
Други русенци, чиито апартаменти са с изложение изток-запад, твърдят същото - в стаите на запад прозорци и врати са широко отворени и нищо не се усеща. Но в момента, в който отидат на източната тераса, ароматът на химия ги блъска фронтално.
Защо тази мобилна станция е била толкова статична, а не се е поразходила някъде в близост до предполагаемите замърсители, надали някой ще ни обясни. Цялата показна акция илюстрира за пореден път, че тези измервателни станции в града всъщност са напълно безсмислени и не могат да докажат нищо, защото въздухът няма как да бъде проследен до източника. В случая знаем къде е източникът и проверките трябва да се правят там на място. Просто е, трябва да се отиде с газанализатора до халето и да се мерят замърсителите там. Но явно никой от тези, които имат право да го направят, не иска да го прави.