Министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас е предприел политическа инициатива за създаване на железопътна връзка, която да свързва пристанище Александруполис с град Русе, съобщи Атинската информационна агенция (АПА). Такова предложение направи миналата седмица българското правителство, но в по-широката рамка на няколко коридора за свързаност в района.
Подобна идея имаше преди пандемията от Ковид-19, като за последно публично се появи около 2017 г. Сега войната в Украйна й придава различен контекст, а за финансирането този път има и нови инструменти на ЕС, каквато е Инициативата за коридори за солидарност между ЕС и Украйна.
Ако бъде изградена подобна инфраструктура, тя ще свързва Гърция, България и Румъния с Украйна, а вероятно ще се използва и от Молдова.
АПА съобщава, че „в началния етап на този проект влакът ще свързва гръцките пристанища Александруполис и Солун с пристанищата Русе в България и Констанца в Румъния, както и с Молдова и Украйна“.
Ако идеята бъде осъществена, жп връзката на Русе с Южна България и Гърция ще бъде значително улеснена. Наливането на значително европейски средства в такъв международен жп коридор ще означава, че ще видим най-после и у нас един добре направен железен път, по който влаковете могат да се движат с около 150 км/ч. Разбира се, това ще означава, че и жп трафикът през Русе ще се увеличи подобно на автомобилния, но за разлика от тировете влаковете не създават задръствания, които пречат на гражданите и местния бизнес.