Лампи, хромел за зърно, железни инструменти и фрагментирани керамични съдове са част от находките на българо-германския екип археолози, който за поредна година прави разкопки и проучва района на Таш баир около Новград. Това е съвместен проект на Националния археологически институт /НАИМ/ към Българската академия на науките и Института по праистория и средновековна история на Университета в Тюбинген /Германия/. Разкопките се провеждат всяка пролет и есен от 2018 година.
Сред откритите предмети се отличава и малко оловно огледало.
По думите на д-р Свен Конрад, ръководител на разкопките, с различни методи са изследвани селища, укрепления и гробни комплекси от различни епохи. В района на Таш баир се наблюдава висока концентрация на важни археологически обекти. Възвишенията са били почти непрекъснато обитавани от неолита до края на Първото българско царство.
„В този участък на Дунавския лимес за първи път беше изследвана римска сграда, открита чрез геомагнитни изследвания. След разкритията се оказа, че сградата е с приблизителни размери от 13х9,80 метра и е ориентирана в посока север-юг. В северната страна тя има портик, състоящ се от три колони и анти т.е. разширените странични стени, оформящи входната зона“, каза д-р Конрад.
Според намерените материали сградата може да се датира в периода от края на втори до началото на трети век. Към момента не е ясна причината за напускане на сградата, чийто покрив впоследствие се е срутил. Две са хипотезите на археолозите за предназначението на къщата - че това е било вила рустика и типично римско земеделско имение или че е част от село.