Между общините на Русе, Разград и Търговище има изградени стопански взаимовръзки, които ги превръщат в един от петте големи икономически центъра на страната извън столицата София. Това твърдят икономистите от Института за пазарна икономика в представеното във вторник изследване „Икономическите центрове в България - 2023“. То цели да изследва и да представи концентрацията на икономическа активност в България като на базата на показателите за предприятията, данните за пазара на труда и стопанските взаимовръзки между отделните общини формира широки икономически центрове, които не се ограничават до административно-териториалното деление в страната.
Икономиката на „Русе-Търговище-Разград“ е от големите и добре развитите сред 16-те икономически центъра, въпреки че през последните години не бележи значителен растеж. Водеща роля играят няколко големи предприятия в преработващата промишленост, които създават значителна част от заетостта. 
Центърът обединява три ядра, чиято периферия се преплита, като община Лозница попада в перифериите на ядрата Търговище и Разград, община Цар Калоян - в перифериите на Русе и Разград. В периферията на трите ядра попадат общо 12 малки общини. При Русе най-интензивна е трудовата миграция от община Иваново, откъдето ежедневно пътуват 1229 души, или 50% от всички заети в нея. Общо 37% от всички заети в община Лозница всеки ден пътуват за работа към един от близките големи града Търговище и Разград. В сравнение с предишното издание на изследването (2017 г.) Русе е добавил към периферията си Борово, Цар Калоян и Кубрат, Търговище - Омуртаг и Антоново, а Разград за първи път покрива критериите за икономическо ядро. 
През 2021  г. общият размер на произведената продукция на 15-те общини в състава на икономическия център е 9,97 млрд. лв., или 30 хил. лв. средно на човек от населението. В периода 2012-2021 г. ръстът на добавената стойност е 70%. Водещите фирми са в различни сектори на преработващата промишленост, като най-големите работодатели са стъкларската „Пашабахче“ с 1,7 хил. работещи в Търговище, „Витте Аутомотив“ с 1,1  хил. души в Русе, както и хранителната „Пилко“ в Разград с 858 работници. Лидер по приходи през 2021 г. е русенската „Астра Биоплант“ с 3,36 млрд. лв.
През последните 5 години средната заплата в центъра е нараснала с 51% до 1255 лв. средно месечно, между 1438 лв. в Разград и 921 лв. в Цар Калоян. Най-високите заплати и в трите икономически ядра предлага здравеопазването, като в Русе те са средно 2404 лв. на месец, в Разград - 1977 лв. на месец, в Търговище - 1929 лв. на месец.
Водещите центрове успяват на спечелят от комбинацията между привлекателност и разнообразие на големия град и развитие на индустрия и логистика в широката периферия, включително и чрез формиране на вторични ядра. Подобен тип взаимодействие - независимо дали между голямо ядро и индустриална периферия, или между две близки по население и мащаб на стопанската активност икономически ядра - в крайна сметка има усилващ ефект, който трансформира регионалната карта, твърди ИПИ.