Служители на териториалното статистически бюро в Русе към Националния статистически институт се включиха вчера в националния протест на колегите си.
„Причината е ниското възнаграждение на служителите. За 2023 г. колегите нямат увеличение на работните заплати. Средната заплата в системата на НСИ е 1200 лева. Има служители, които получават между 900 и 1000 лева възнаграждение. По тази причина нямат мотивация за работа, а някои напускат системата“, каза директорът на териториалното статистическо бюро в крайдунавския град Диана Самхарадзе.
Протестиращите настояват за увеличение на средствата от минимум 50 процента във фонд „разходи за персонал“ - или 11,5 милиона лева за цялата система на НСИ в бюджета за следващата година.
Самхарадзе обясни, че в териториалното статистическо бюро в Русе има две свободни работни места, но в цялата система има над 70 свободни позиции.
„От 20 години съм в системата и съм главен счетоводител, а моята брутна работна заплата е 1500 лева“, каза Добромира Йовчева.
Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи - „Политиците ще са виновни, ако няма статистика“, „Държавен служител не е мръсна дума“ и „Протестите няма да спрат!“.