По-високите числа на онкоболните в област Русе не се дължат на някаква по-висока заболеваемост, а на по-добра отчетност в сравнение с други онкологични центрове. Така управителят на Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Русе д-р Камен Кожухаров обясни изнесените наскоро данни на Националния статистически институт, че Русе е на първо място в страната по процент на раково болните, при това с голяма преднина.
В тази статистика на НСИ е объркана терминологията. Те използват заболеваемост. Ние работим с три понятия - болестност, заболеваемост и смъртност. НСИ дават данни за болестността, но я наричат заболеваемост.
Болестността обхваща хората, регистрирани в регионалния онкологичен център с онкологично заболяване. Ако това число е високо, това означава, че има много регистрирани, но те са живи, ние починалите не ги водим на диспансерен отчет, обясни д-р Кожухаров.
Заболеваемостта отчита регистрираните за тази година пациенти. Ако тя е съизмерима с миналата и по-предишните години, това означава, че си има някакъв устойчив темп на заболеваемост, свързан със стареенето на населението, генетиката и др.
Ако болестността се качва, това означава, че тези хора са лекувани, живи са и са сред нас. Ако тя се покачва не е страшно, страшно е ако се покачват заболеваемостта и смъртността. Но такова нещо не се наблюдава, категоричен е управителят на КОЦ-Русе. Той посочи, че заболеваемостта през 2020 и 2021 са 512 и 531 на 100 000 души. През 2019 г. са 620 на 100 000. Болестността наистина се качва, през 2016 г. регистрираните пациенти са били 5277 на 100 хил., а през 2021 г. стават вече 6236. Но това е относително добър показател, защото означава, че тези хора не са починали.
Има проблеми с онкологичната статистика. Регионалните регистри не се поддържат равностойно като технология за събиране на данни. В Русе са сравнително активни, защото издирват хората с онкологични заболявания дали със съдействието на другите лечебни заведения, дали като просто ги вадят от техните файлове. В други региони това не се прави.
Не е ясно доколко е чиста и статистиката по време на ковид периода, тъй като много хора си отидоха в домовете си и когато починалият е с онкозаболяване, е много веротно то да е било вписано като причина за смъртта. Ако един човек е имал рак на белия дроб и същевременно ковид, малко е трудно да се установи от какво точно е починал.
Смъртността от онкологични заболявания в Русе наистина се покачва - през 2016 г. е била 159 на 100 хил. души, през 2021 г. е 230. Това покачване обаче е съразмерно със застаряването на населението. И ръстът сега е очакван тъй като в ковид периода много хора са отлагали посещенията при лекар при начални симптоми и идват чак сега, когато заболяването им вече е в напреднала фаза. 
Според д-р Кожухаров няма нищо в данните за онкологичните заболявания, което да подсказва, че има някакъв ръст заради мръсния въздух. По отношение рака на белия дроб и диателната система Русе съвсем не е на първите места. В съседната област Плевен например има повече хора с рак на белия дроб. Преди години е имало някакво увеличение на рака на белия дроб при жените, но после се е стабилизирало и върнало на предишните нива. 
Никой мутагенен фактор - промишлено замърсяване или друго, не оказва влияние веднага. Трябва има експозиция години наред, за да получи някаква мутация. И тази мутация може да не е канцерогенна. Сегашните обгазявания ще повлияят на онкологичните заболявания, ако въобще имат канцерогенно влияние, след 10-15-20 години. Това, което се появява сега като онкологични пациенти, се дължи на фактори отпреди години, които нямат нищо общо със сегашната ситуация, обясни д-р Кожухаров.