Дунав може да е беден на риба, но отскоро е колонизиран от скариди. От няколко дни в YouTube канала Dn Fishing се обсъжда уникален улов, на който се натъкнали русенски рибари. Той наподобява скариди, които имат пипала и доста дълги щипки. И очевидно има популация, понеже в улова се забелязват индивиди с различни размери - както по-възрастни, така и по-млади.
Това е колкото интересно, толкова и тревожно, коментира авторът на видеото, който се опасява, че въпросният вид може да е инвазивен и да навреди на останалите обитатели в реката.
Оказва се обаче, че находката не е чак такава сензация, макар за пръв да се появява в нашия регион. Става дума за гигантска речна скарида от рода Macrobrachium rosenbergii. Още преди три години тя е била открита в украинската част на делтата на Дунав, после е улавяна край Браила, а сега очевидно се е разпространила до водите край Русе, а вероятно и по-нагоре по течението.
Гигантските сладководни скариди имат естествено местообитание в западната част на Тихия океан от северозападна Индия до Виетнам, Филипините, Нова Гвинея и Северна Австралия. В много страни се отглеждат изкуствено. Най-големите мъжки могат да достигнат дължина от 32 см. За успокоение на рибарите речните скариди не се смятат за инвазивни. Въздействието им се оценява по-скоро като положително.