„Тази книга е плод на моята страст, любов и признателност към родната история, военната професия и нашия град. Надявам се чрез нея разстоянието между нашето „днес“, бъдещото „утре“ и славното ни историческо минало да стане още по-малко, а любовта ни към Родината - по-силна и по-гореща“. Това каза при срещата си с областния управител Данаил Ковачев о.з. майор инж. Евгени Алексиев за книгата си „История на 5-ти пехотен Дунавски полк 1940-1954 г.“. За нея и за цялостния си принос за популяризиране историята на региона Алексиев, който е сред организаторите на редица патриотични инициативи в Русенско, бе отличен от Ковачев със специална грамота.
Книгата на Евгени Алексиев ще бъде официално представена на 12 октомври, четвъртък, от 18 часа в Регионалния исторически музей и може да бъде намерена в книжарницата към музея. В нея са разкрити някои малко известни и дори непознати факти за един от трите най-елитни полка в Българската армия, създаден с Указ №43 от 12.10.1884 година на княз Александър Батенберг и  разформирован на 31.12.1954 г. под името 11 отделен запасен стрелкови полк.
Изданието представлява продължение на книгата със същото име от 1942 година и описва с подробности събитията от връщането на Южна Добруджа, годините на Втората световна война и участието в бойни действия на територията на днешна Северна Македония, а също и периода на бурни промени след края на войната до окончателното разформироване на легендарния русенски полк. Освен сведения за полка в книгата са представени множество илюстрации, карти, снимки и извадки от документи. Един от бъдещите интерес факти е, че около Балканската война военновременният състав на полка е наброявал около 3600-3800 души, попълнен почти изцяло от жители на Русе.