Магистралата Русе-Велико Търново, която след говори говорене има шанс тази есен да тръгне към реална реализация, получи силен тласък на срещата на премиерите на България, Румъния и Гърция  в резиденция „Евксиноград“ край Варна. Акад. Николай Денков, Йон-Марчел Чолаку и Кириакос Мицотакис приеха обща декларация, която ще бъде последвана от меморандум за основните точки, по чието развитие ще се работи. Меморандумът ще бъде последван от договор между трите държави, с който ще бъдат формулирани конкретните ангажименти по реализацията на проектите за регионална свързаност. Ще бъдат поставени и конкретни срокове за изпълнение на проектите за свързаност. Единият от тях е магистрала Север-Юг, която тръгва от Русе и стига почти до Комотини.
Решението на невралгичният момент с финансирането също придобива реални измерения след изказването на участвалия в срещата в „Евксиноград“ еврокомисар по транспорт Адина-Йоана Вълян.
„Европейският съюз има средства чрез различни инфраструктурни проекти. Искрено бих се радвала да видя трите столици свързани с високоскоростна железопътна линия и сме тук, за да ви помогнем и подкрепим за такова бъдеще“, заяви Вълян, обещавайки подкрепата на ЕС за развитие на транспортната инфраструктура в региона.