Административният съд в Русе отмени финансова корекция за над 4 млн. лева на „ВиК-Русе“, наложена от Управляващия орган на ОП „Околна среда“ заради кадрова рокада в един от изпълнителите на дейностите по водния проект. Договорът с изпълнител ДЗЗД „Русе-ВиК“ е на стойност 16 557 095,66 лева без ДДС, като санкцията е в размер на 25%. 
Контролните органи по оперативните програми доста се престарават в опитите си да отрежат някакви пари от получателите на финансова помощ и това е поредният случай когато санкция се налага с доста пресилени аргументи. Поисканата над 4 млн. лева корекция за „ВиК-Русе“ е защото изпълнителят заменил един от проектантите, упоменати в офертата му, с друг. Управляващият орган вижда в това нарушаване на принципа за равнопоставеност спрямо другите участници в обществената поръчка. Според него, било необходимо да бъдат предоставени допълнителни документи, които да удостоверяват, че дошлият в замяна експерт притежава същата квалификация.
Съдът обаче не вижда никакво нарушение, нито пък вреда за бюджета. Магистратите посочват, че изискванията за ниво на компетентост на експертите са за заеманите от тях позиции, а не поименни. И напомнят на контролния орган в МРРБ, че Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране поддържат и актуализират регистър на лицата с пълна проектантска правоспособност, който е публичен и достъпен свободно на интернет страницата на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Съдът е извърши тази справка, чието извършване административният орган си е спестил, като е установи, че новите експерти/лицата на нови позиции в организационната схема разполагат с пълна проектантска правоспособност.
С тези аргументи Административният съд отменя финансовата корекция. Министерството на околната среда и водите следва да заплати на „ВиК-Русе“ ООД и сумата от 99 500 лева за съдебни разноски.