Русенци, а и българите като цяло са крайни скептици, склонни да виждат най-вече лошото около тях. Изнервени от постоянните проблеми, с които се сблъскваме и които наистина съществуват, сме склонни да очерняме родния град и страната си. Чужденците обаче гледат на нас по друг начин, който понякога доста изненадва.
Пореден пример е тазгодишното описание на България на изданието за пътуващите хора „Nomads Nation“ („Нация на номадите“), в което Русе фигурира под номер 9 в списъка на най-интересните за посещаване градове. 
Неизвестният съгледвач на „Nomads Nation“, посетил Русе, описва града като все по-често посещаван от чужденци, привлечени от космополитната му атмосфера и красивите сгради. 
„Известен като „Малката Виена“, Русе е разположен на южния бряг на Дунав - точно срещу румънския град Гюргево. Хората определено идват заради архитектурата в Русе: тук има толкова много зашеметяващи примери на сгради в стил необарок и неорококо, че наистина може да се окажете във Виена. Разбира се, в по-малък вариант“, пише изданието. Градът е описан като „зашеметяващ“ и „сравнително космополитен“ и удобно място за еднодневни екскурзии (напрример до Букурещ).
Русе е чудесен град за разходка и е забележителност за очите, особено около площад „Свобода“ с неговите богато украсени сгради, завършва изданието. То не пести хвалбите и за страната ни като цяло. „Богата на исторически, културни забележителности, България и изненадваща смесица от всичко - от ски в планината до чудесни спа центрове, кални бани край морето. Освен това, България е сравнително безопасна и спокойна страна“, казва „Nomads Nation“.