Наложителният ремонт на Дунав мост от българската страна може да се забави или отложи за неопределено време заради твърде високите оферти, които са подали трите консорциума, участвали в обявената от АПИ обществена поръчка. А разликите между предложените цени будят недоумение как е направена калкулацията в тях, тъй като за една и съща работа се искат веднъж 22, а друг 48 млн. лева.
Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви прогнозна стойност за ремонта от 20 895 000 лева без ДДС, но нито един от трите консорциума не се вмества в нея. Най-близо е ДЗЗД „ПБ Дунав Мост 2023“ („Парсек груп“ ЕООД и „БГ Ленд Ко“ АД) с оферта от 21 897 999,60 лева без ДДС. ДЗЗД „Дунав мост“ („Пътинженеринг“ АЗ и „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД) иска 37 397 689,73 лева, а ДЗЗД „Данубиус“ („ОРС-Инфраструктура“ ООД и „Автомагистрали-Черно море“ АД) - 47 879 985,60 лева.                      

При това положение АПИ има два варианта - да приеме най-ниската оферта, ако бюджетът й може да осигури допълнителните пари или да прекрати поръчката и започне нова процедура. Но драстичните разлики в офертите вещаят бъдещи спорове и обжалвания.
Ремонтът на българската част на Дунав мост обаче е наложителен. Съоръжението, построено още през 50-те години на миналия век, е надхвърлило многократно капацитета си да понася тежкия трафик, а основен ремонт досега така и не му е правен. Румънската част беше ремонтирана през 2015 г. и русенци помнят как трафикът бе силно затруднен, опашките стигаха околовръстното на града, а много от пътниците редовно изпускаха полети от Букурещ. Сега ситуацията вероятно ще е още по-лоша, защото потоците от пътници и товари са увеличени значително след началото на руската инвазия в Украйна. Ще има обаче и печеливши - новопостроеният тир паркинг и конкурентите му ще се препълнят. Дали ще имат достатъчно капацитет, за да изпълняват ролята на буфер, тепърва предстои да разберем.