Лидерът Верстапен изхвърча с 280 км/ч още в първата обиколка

7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (Вбр) направи и невъзможното, за да спечели Гран при на своята страна на „Силвърстоун“.

Той бе замесен в сблъсъка още в първата обиколка с Макс Верстапен („Ред Бул“), който изхвърли стартиралия от първа позиция нидерландец. След контакта между предна лява гума на Люис и задна дясна на Макс в 9-ия завой пилотът на „Ред Бул“ се завъртя със скорост над 280 км/ч, след което прелетя през зоната за сигурност и се заби с огромна сила в предпазните стени. За щастие Верстапен излезе от болида и въпреки че изглеждаше много замаян, стоеше на краката си, видимо без контузии.

В суматохата Шарл Льоклер („Ферари“) излезе начело на колоната, но състезанието бе прекратено с червен флаг.

Рестартът на надпреварата дойде след цели 40 минути, като Хамилтън бе наказан с 10 секунди престой в бокса. Той ги изтърпя при първото си влизане за смяна на гуми в 28-ата обиколка. Люис влезе от второ място и се върна на пистата на пета позиция зад Норис, Ботас и двамата съотборници във „Ферари“ Сайнц и лидера Льоклер.

По-късно обаче Хамилтън извоюва отново втората си позиция и постепенно скъсяваше преднината до водача, за да го изпревари 2 обиколки преди края на състезанието.

Това бе осма победа на „Силвърстоун“ за Хамилтън и четвърта за него от началото на сезона. Втори завърши Шарл Льоклер с "Ферари", а трети остана другият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас (Фин).

Най-бързата обиколка успя да направи Чеко Перес в последното завъртане на пистата.

В първата шестица място намериха още пилотите на „Макларън“ Норис и Рикардо, Сайнц (Ферари).

В генералното класиране продължава да води Макс Верстапен със 185, но Хамилтън вече има в актива си 177 т.