Хамилтън сгреши фатално при подновяването, спукана гума спря Верстапен

 

Сензационно състезание за Гран при на Азербайджан донесе щастие за Серхио (Чеко) Перес от "Ред Бул", който постигна първата си победа за сезона във Формула 1.

Втори на +1,385 секунди завърши Себастиан Фетел с "Астън Мартин", а трети финишира Пиер Гасли от "Алфа Таури" на +2,762 секунди след късно изпреварване срещу Шарл Льоклер.

Състезанието бе белязано от две зрелищни катастрофи заради спукани гуми, съответно на Ланс Строл в 31-ата обиколка и на временния лидер Макс Верстапен четири обиколки преди края. Надпреварата бе спряна временно, за да бъдат почистени отломките от болида на Верстапен, а след това бе подновена от стартовата решетка.

Световният шампион Люис Хамилтън бе втори след Чеко Перес в този момент и при рестарта го атакува, излезе първи, но допусна грешка и изпусна завоя, а след това завърши едва 15-и. Това означаваше, че и той като Верстапен не добави никакви точки към актива си и разлика между лидерите остана 4 точки в полза на нидерландеца. Трети в подреждането с 69 точки излезе Перес. Ландо Норис с "Макларън" и Фернандо Алонсо от "Алпин" оформиха топ 5 в края на състезанието.

"Ред Бул" пък увеличи преднината си във временното класиране при конструкторите на 174 срещу 148 точки за "Мерцедес".

Иначе Шарл Льоклер от "Ферари" тръгна първи в състезанието, но болидът на италианския конструктор нямаше шанс срещу конкурентите в маратон. Французинът отстъпи на Хамилтън още в третата обиколка и на Ферстапен в седмата.

В 31-ата обиколка Ланс Строл от "Астън Мартин" спука задна лява гума и катастрофира, което предизвика влизането на автомобил по сигурността и съответно сближаване на болидите в топ 3.

Драмата стана още по-сериозна с отпаднето на Макс Верстапен пак заради спукана задна лява гума. Макс се заби в предпазната стена при скорост над 300 км/ч, като вече бе направил 33 обиколки с твърдата смес на сликовете "Пирели", а за щастие също като Строл се отърва без наранявания.

Тогава състезанието бе прекъснато за кратко при оставащи две обиколки и развръзката бе повече от инфарктна.