Британският учен Стивън Хокинг смята, че човечеството го очаква безрадостно бъдеще. Това твърди физикът-теоретик в интервю пред испанския вестник El Pais. По думите на Хокинг, ако на Земята някога се появят пришълци от Космоса, те ще завоюват нашата планета."Напредналите извънземни е възможно да станат космически номади и да завоюват и колонизират всички планети, до които могат да стигнат. Математическото ми мислене ме кара да разглеждам въпроса с пришълците изключително от рационална гледна точка. Истинско изпитание е да разбера как те биха изглеждали", споделя той. 

Стивън Хокинг се изказва и по темата за изкуствения интелект. Ученият е уверен, че през близките 100 години компютрите толкова много ще поумнеят, че ще започнат да доминират над хората. "Когато това стане трябва да се стараем целите им да съвпадат с нашите", предупреждава ученият. 

"Смятам, че оцеляването ни ще зависи от това дали ще успеем да намерим нови светове някъде във Вселената, тъй като съществува растящ риск глобална катастрофа да унищожи Земята", казва Хокинг. 

Ето защо той се стреми да привлече общественото внимание към важността на космическите полети. "Аз се научих да виждам далеч напред в бъдещето, концентрирайки се върху настоящето", добавя той.