Президентът (2002-2012) Георги Първанов за последно се занимава с активна. В предаването „Тази неделя” по bTV, без да разкрива резултатите от изборите за председател на АБВ, той заяви, че дори и да бъде преизбран, това ще е последният път, в който ще бъде водач на партия.Първанов се похвали, че в партийните избори са участвали над 25 хил. души, от които 10 хил. реални членове. „Това е повече, отколкото събрали СДС на трите последни избора”, изтъкна той.

„На мен ми идва вече в повече това партийно лидерство. Това ще бъде моят последен мандат като партиен лидер”, каза Първанов. „Аз ще се занимавам с политика при всички положения, но това не е оперативната политика”, допълни той.

На въпрос дали ще последва примера на бившия премиер Иван Костов и ще се занимава с изследователска дейнсот, Първанов отговори: „Аз далеч преди Иван Костов съм си изградил свои структури”. Той припомни за своята „Академия за млади лидери”, в която се подготвят бъдещи политици. Освен това той припомни, че е човек на науката и има много скакво да се занимава.

Лидерът на АБВ в оставка похвали сериозно вицепремиера и социален министър от партията Ивайло Калфин: „Един министър свърши работата колко за 6 други”. По думите на Първанов, свършеното в образованието, здравеопазването, енергетиката от другите министри не може да се мери с направено в социалната сфера, а трябва да се очаква и още.

Първанов увери, че засега партията подкрепя кабинета, но ще го наблюдава критично.