„Оргахим Резинс“ ще изгради допълнителни съоръжения за пречистване на въздуха и водата, които излизат от производствената площадка на предприятието. Според актуализираното инвестиционно предложение към инсталацията за производство на синтетични смоли ще заработи и система за озониране. А към пречиствателната станция за отпадни води ще бъде добавена и инсталация за термична оксидация.
„Оргахим Резинс“ е едно от дружествата, от които има най-много оплаквания в РИОСВ и съответно едно от най-проверяваните.            

Последната внезапна инспекция в предприятието преди седмица след сигнал за миризми от шахтите за отпадни води установи наслагвания на органични масла, използвани при производството на смоли, в приемната шахта и концентрирана миризма на разтворител в локалната пречиствателна станция.
Според материалите към инвестиционното предложение, подадени в екоинспекцията, използваната в момента абсорбция с вода е слабо ефективна за премахване на миризми от неразтворими във вода летливи органични вещества (амини, кетони, диени и др.). Затова се предвижда въвеждане на озон директно в газовия поток компенсаторната система като към двете абсорбционни колони се свърже озоногенератор. Така във водата ще се разтварят хидрофилните летливи вещества, а към върха на колоната с озон ще се неутрализират хидрофобните компоненти.
С изграждането на инсталацията за термична оксидация се цели всички производствени отпадъчни води да се подлагат на термично окисление (изгаряне). Водите ще преминават през две окислителни камери с горелки, където достиганите температури ще са над 950 и 1050 градуса. След вторичната камера се разполага се разполага система от рекуператори - изпарител и прегревател, предназначени за предварително изпарение на постъпващите отпадъчни води, след което те ще се подават за окисляване в основната камера и отвеждане заедно с водните пари през комин.
С тази мярка ще се намали значително емисионният товар, постъпващ към локалната пречиствателна станция. След промените в нея ще постъпват единствено условни чисти охлаждащи води, дъждовни води от валежи на площадката както и много слабо замърсени води от регенерацията на йоннообменните смоли в паровата централа при производството на омекотена вода.
Предстои регионалната екоинспекция да се произнесе по предложението.