Близо 50 души на възраст от 19 до 82 години изследваха здравословното си състояние и се тестваха безплатно за някои от най-разпространените заболявания в „клиника на открито“ в парк „Марно поле“ в центъра на Велико Търново. Инициативата се реализира за поредна година по идея на Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция и търновския филиал на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ - Варна. Целта на организаторите е превенция на хроничните незаразни и заразни болести и рисковите за здравето фактори.
На Световния ден на физическата активност- 10 май, в рамките на общинската програма „Здрави деца – здрави семейства“, на различни пунктове беше измервано кръвно налягане, атропометрични показатели, като тегло и индекс на телесна маса, изследваше се дишането на пушачите, правеше се консултиране и анонимно изследване за вируса на СПИН, хепатит В и С, сифилис, кръвна захар и се предлагаха различни физически упражнения за баланс, равновесие гъвкавост и координация.
В импровизираните кабинети преминаха близо 50 души на възраст от 19 до 82 години, посочиха от Регионалната здравна инспекция. При изследванията за кръвна захар не са установени отклонения от референтните стойности, няма носители на вируса ХИВ, хепатит С и сифилис, едно лице е с рестриктивно-обструктивен вентилаторен синдром (от леко до много силно затруднение в дишането), а двама пушачи са с наличие на никотинова зависимост. При измерванията на кръвното налягане не са установени повишени стойности над 140/90 мм живачен стълб, а при атропометричните измервания за ръст и телесната маса почти всеки трети се е оказал с наднормено тегло.
Доказано е, че заседналият начин на живот е рисков фактор за развитието на много хронични и социалнозначими заболявания, включително сърдечно-съдови, които са една от основните причини за смъртност, поясни Йорданка Илиева, експерт в Регионална здравна инспекция Велико Търново. Тя посочи, че през последните години препоръките за физическата активност в областта на общественото здраве еволюират във времето, като в миналото се е акцентирало върху физическа активност с висока интензивност за постигане на дихателна и сърдечна издържливост, а днес се препоръчват умерени нива на активност за получаване на множество ползи за здравето. Така се нормализират показателите на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, и се постига хубав външен вид, добро настроение, здрава костна система, намалява безпокойството, подобрява се съня, повишава се самочувствието и се забавя стареенето.
През XXI век се изисква интегриране на физическата активност в ежедневието на хората, чрез дейности по време на работа, на отдих, на обучение, придвижване и други, обясни Илиева. За хората от 5 до 17 години е препоръчителна умерена до висока физическа активност най-малко 60 минути дневно, докато за хора от 18- до 64-годишна възраст или над нея, но в добро здраве - умерена физическа активност не по-малко от 150 минути седмично и интензивна – не по-малко от 75 минути седмично, подчерта здравният експерт.