Никола Райков получи наградата "Константин Константинов" в категория "Автор" на детското жури за книгата си “Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче”, която е последна част от трилогия.
"Тази награда е ценна за мен, защото творците много често се препъват при направата на продължение на филм или книга, стремейки се да демонстрират същото качество, което ги е направило известни. Наградата на детското жури ми дава увереност, че съм се справил." Това каза Райков на пресконференция в Сливен днес.
Наградата се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се организира от Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен. Наградата на детското жури се присъжда за шеста поредна година. Членовете са седем от 9 до 17 години. "Журито е от мислещи и четящи деца, носители на отличия от литературните конкурси в рамките на фестивала", каза директорът на регионалната библиотека Росица Петрова. През тази година те са избирали измежду 17 книги.
Никола Райков пише статии, разкази и повести, режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, работи в областта на графичния дизайн. Автор е на книги-игри и настолни игри за деца.