Изложбата „Съзидания“ отбелязва 125 години от рождението на Дечко Узунов (1899–1986). Експозицията съдържа над 90 произведения в жанровете портрет, натюрморт, пейзаж и композиция (фигурална и абстрактна) и може да бъде разгледана от 16 май до 8 септември, съобщават домакините от Софийската градска художествена галерия.
„В опит да се проследи пътят на развитие на Дечко Узунов като художник и своеобразен съзидател на българското изкуство в залите на Софийска градска художествена галерия е подредена изложба, представяща неговите живописни платна по десетилетия, както и творби, в които той се проява и като майстор на акварелната техника“, казват организаторите. Допълват, че към изложбата са подготвени няколко интервюта с личности, които са общували пряко с Дечко Узунов, и посредством тях се предоставя възможност публиката да се докосне непосредствено до личността на големия художник.
С помощта на Българската национална телевизия, в изложбата почитателите на изкуството ще имат възможност да видят и режисирания от Дамян Петров филм от 2000 г. „Бай Дечко“. Експозицията е придружена от албум, а по повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.
Дечко Узунов е роден в Казанлък, където първо е ученик на Чудомир. През 1919 г. е приет за студент в Държавното художествено индустриално училище (днес Национална художествена академия) в класа на проф. Петко Клисуров. Когато общият курс на подготовка завършва през 1922 г. Узунов и състудентът му Иван Пенков заминават за Мюнхен на специализация при проф. Карл фон Маар. Под негово влияние двамата млади художници се запознават с творчеството на майстори като Рембранд ван Рейн, Диего Веласкес, Тициан, Петер Паул Рубенс, Макс Либерман, Франц фон Щук. След завръщането си в България завършва образованието си в Художествената академия през 1924 г. Участва в почти всички общи художествени изложби на дружеството „Родно изкуство“ в България и в чужбина. Прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен. В чужбина прави самостоятелни изложби в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин. Умира на 26 април, 1986 г. в София.
/ВСР