Предстои създаване на единна група в Министерството на здравеопазването (МЗ), която ще улеснява процеса за изграждането на бъдещата детска болница. Това казаха пред журналисти представителите на Обществения съвет (ОС) за изграждането на Национална детска болница след среща с министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. 
Няма проблем с терена на болницата, освен че в момента се обсъжда начинът на подход към терена, допълни той. Обсъдени са вариантите за оптималното решение. По въпроса за осигуряването на кадри за бъдещото лечебно заведение председателят на Обществения съвет проф. Иван Литвиненко увери, че имат подкрепа и уверението, че се работи по въпроса.
Следващата седмица предстои нова среща в МЗ, както и среща между Обществения съвет и представители на Европейската инвестиционна банка. Тази среща ще даде началото на следващите три стратегически документа, които трябва да бъдат изработени за изграждането на болницата – за обхвата и капацитета на лечебното заведение, обясни Надежда Рангелова, член на ОС. По думите ѝ тези документи трябва да се разработят в срок шест-осем месеца. Днес беше поет ангажимент от страна на министерството, така че паралелно да се движат всички процеси, каза още тя.
В отговор на въпрос дали със Столичната община (СО) се коментира темата за достъпа с градски транспорт до бъдещата детска болница, Надежда Цекулова, член на ОС каза, че към момента от МЗ са ги уверили, че имат добър диалог със СО, както и че СО съдейства напълно за осигуряване на организация на движението за достъп до терена, за да започне разрушаването на съществуващите в терена сгради. Следим този диалог и ако има нужда, ще се включим, добави тя.