Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Косово, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
България отдава голямо значение на активизирането на контактите с българската общност в Косово, заяви Радев, пред представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Косово „Дрибок“. Президентът подчерта решимостта на страната ни да продължи да разширява икономическия, образователния и културния обмен с Косово, което ще има и позитивен ефект за сънародниците ни там. През 2023 г. 40 наши сънародници от Косово са се дипломирали успешно в български висши учебни заведения, посочи Румен Радев и открои възможността за последващо насърчаване на българите от Косово да получават своето висше образование в български университети.
Представителите на българската общност поставиха редица въпроси за възможността за увеличаване на инвестициите от България в Косово, включително в районите, в които живеят етнически българи, за изучаването на български език и за улесняване на достъпа до българско гражданство. Според тях в Косово има отлични възможности за развитие на туризма и земеделието и тези възможности могат да бъдат използвани от представителите на българския бизнес. Обсъдени бяха също така процесът на преброяване на населението, който протича в момента в Косово, както и предизвикателствата пред малките и трудно достъпни населени места, в които преимуществено живеят нашите сънародници в тази страна.      
Президентът Радев се срещна с българската общност в Косово по време на официалното си двудневно посещение в Косово по покана на своя колега Вьоса Османи-Садриу в края на декември 2023 година. Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет за българската държава и мой личен приоритет като президент на България, каза Румен Радев. На 23 декември той присъства на церемония по откриването на офис на сдружение на българската общност в Косово, както и на откриване на кабинет на българския почетен консул.